Previous
Next

Jos Kerres Schutterskoning 2012

 

Eygelshoven, 12 augustus 2012 - Dat Jos Kerres niet alleen bezig is met transport en logistiek bleek afgelopen zondag maar weer tijdens het traditionele en altijd druk bezochte koningsvogelschieten van schuttersbroederschap Sint Sebastianus in zijn woonplaats Eygelshoven (L). Jos schoot afgelopen zondag 12 augustus de vogel van zijn stokje... en mag zich dus de nieuwe Schutterskoning van schuttersbroederschap Sint Sebastianus Eygelshoven noemen.

 

De schutters schieten tegelijkertijd met loden kogels uit hun zware schuttersbuksen op een knots van een houten vogel. Degene die het laatste restje van de houten vogel schiet, mag zich de nieuwe koning van de ruim driehonderd jaar oude schuttersbroederschap noemen. Het schieten is niet alleen voor de schutters maar ook voor het publiek altijd weer een spannende en spectaculaire strijd.

 

Het laatst overgebleven stuk kwam afgelopen weekend dus bij Jos Kerres in het vizier. Hij werd geheel volgens traditie gehuldigd en versierd met de bij behorende schuttersketen. Proficiat Jos!

Jos Kerres Schutterskoning 2012

Historisch - Voor wie niet vertrouwd is met het fenomeen schutterij: de schutterij of het schuttersgilde was oorspronkelijk een militie, bestaande uit burgers, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De gilden hadden aanvankelijk een sterk religieus karakter, ook de schutterij beschikte vaak over een eigen kapel en altaar. Vandaag bestaan er nog vele folkloristische schutterijen, maar zij hebben vooral een sociale, culturele en toeristische functie. Het schutterswezen is erg actief in Belgisch en Nederlands Limburg, in Noord-Brabant, Zeeland en in het zuiden en oosten van Gelderland.

Lees meer op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Schutterij_(historisch)

Kerres Transport Groep maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van deze website te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.